2012. január 29., vasárnap

2012.01.29. Magassági örvények, gomba alakzat; avagy hová tart Adél, Berci és Áron

A jövő heti izgalmas időjárásra való tekintettel igyekszem figyelni az Ázsia feletti rendszerek fejlődését is. A szokványos látható és infra képen (1-2. kép) kevésbé lehet detektálni azokat a magassági ciklonokat, amelyeknek köze van, köze lehet a kelet felől Európa térségét elérő hideg légtömegeknek.

Meteosat-7 látható (vasárnap 12 UTC)

Meteosat-7 infra


METEOSAT-7 vízgőz 

Interpretált METEOSAT-7 WV kép. Áramvonalakkal, ciklonális és anticiklonális központokkal, az áramlások torlódási pontjaival. A jellegzetes ún. mushroom shape fölött ott egy áttetsző gomba (a rajz forrása: napsugarovoda-hb.hu, nem én voltam ilyen ügyes).

Három örvénynek nevet is adtam a lányom, fiam, unokaöcsém után. Életkoruk, skálájuk sorrendje megfeleltehtető: Áron már jó régóta "pörög" a Kaszpi-tenger közelében, az Ural környékén legördülő Adél  fiatalabb képződmény. A legkisebb jelenleg Berci, de az időjárás "eldurvulása" szempontjából még az is lehet, hogy ő a legígéretesebb. :)

A mushroom shape-ről szakirodalom:

The mushroom configuration in water vapour imagery and operational applications


Egyébként a vízgőzképekről kivesézhető kinematikai, dinamikai információkkal kapcsolatban ajánlom a Phil Chadwick MetEd-n fellelhető anyagait. Például ezt: recognition and Impact of Vorticity maxima and minima in Satellite Imagery. de van ott még pár hasonó témájú tőle...

Magyar nyelven Kohlmann Márk szakdolgozata is ajánlott olvasmány, ami gyakorlatilag egy áttekinű munka a vízgőzképek szinoptikus gyakorlatban történő használatáról.


Ugyanez a gomba az MSG WV6.2-n. 12 UTC-kor a deformációs zóna (gomba fejének íve) a Balti tagállamoktól ível lefelé a Krim félszigetig, aminek közelében örvénylik Áron.

Az alábbi két képen az infra és a visilble képeket is bemutatom, melyeken egyáltalán nem triviális felismerni az áramlás jellegét.




Köszönöm a figyelmet! 
A jövőben kellemes és hasznos időtöltést mindenkinek WV gomba-alakzatok felismeréséhez és követéséhez.
üdv. Kornél

egy kis idevágó videó az ISS fedélzetéről: